Image

Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni turvalisuse veebileht ja käsiraamat


4.05.2023



Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (EFJ) esitles eile, 3. mail üleilmsel Pressivabaduse päeval oma riskihindamise abivahendit safety4journalists.org, mis loodi ajakirjanike ja meediatöötajate abistamiseks riskantseteks tööülesanneteks valmistumisel.


Veebilehe on välja töötanud turvaeksperdid, kel on kogemusi ajakirjanike, meediatöötajate ja meediajuhtide koolitamisel. Ajakirjanikud saavad pärast küsimustiku täitmist nõu, kuidas leevendada riske, millega nad võivad kokku puutuda konkreetse tööülesande täitmisel, ning soovitusi kiireks reageerimiseks probleemidele. Materjalid aitavad luua konkreetset pilti ning veebilehelt saab alla laadida erinevaid abivahendeid (isiklikke vorme, kulude hindamist, reisiplaane, suhtlemisplaane jms).


Veebilehel on ka „Turvalisuse käsiraamat“ mis pakub edasist süvateavet laiaulatuslike teemade kohta, nagu riskantse ülesande eeltööd, konfliktide ja demonstratsioonide kajastamine, katastroofide kajastamine või ka näiteks ahistamine töökohal.


Lisaks abivahendile ja käsiraamatule avaldatakse peagi veebisaidil ka riskihindamise, soolise turvalisuse, vabakutseliste iseseisvuse, digitaalsete riskide ja demonstratsioonide koolitusmoodulid. Täiendades riskihindamise tööriista, pakuvad veebimoodulid süvateavet tervishoiu- ja ohutusolukordade kohta töökohal.


"See on pika arendusprotsessi esimene samm. Soovime, et ajakirjanikud oleksid proaktiivsed, mitte reaktiivsed. See platvorm on suunatud ajakirjanikele, kes soovivad suurendada oma isiklikku võimekust hinnata oma ülesannetega seotud riske. Meie eesmärk on pakkuda neile spetsiaalselt kohandatud praktilisi tööriistu nende riskide leevendamiseks," ütles EFJ turvalisusekspert Adrien Collin.


Meediaturvalisuse ekspert David Bevan, kes aitas platvormi välja töötada, lisas: "Kuidas saavad ajakirjanikud välitöödel tõhusalt tegutseda ilma riske leevendavate meetmeteta? Nad ei saa: kui nad ei plaani, valmistuvad nad ebaõnnestumiseks. Nad võivad loota õnnele või kellegi sekkumisele, kuid neil tuleb luua oma lahendused. See tööriist aitab neid leida."


Veebileht loodi osana projektist „Safety4journalist“, mis sai finantstoetust Euroopa Komisjonilt.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699