Põhjamaad lahkuvad IFJst, Eesti toetab kriitikat


01.02.2023



Eesti Ajakirjanike Liit toetab Põhjamaade ajakirjanike liitude kriitikat Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni suhtes.


Põhjamaade ajakirjanike liitude hinnangul pole Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ) kümmekond aastat suutnud lahendada oma administratiivseid probleeme ega taganud nii otsuste tegemise kui ka raha kasutamise läbipaistvust. Põhjamaad, kes on piirkonnana IFJ üks suurimaid liikmemaksu tasujaid, on aastaid nõudnud föderatsiooni valimisreeglite korrastamist, finants- ja muude otsuste tagamaade selgitamist, kuid nende rahulolematust pole kuulda võetud.


Viimased IFJ probleemsed otsused on võtta liikmeskonda iseseisva organisatsioonina Abhaasia Ajakirjanike Liit ja jätta reageerimata Venemaa Ajakirjanike Liidu alaorganisatsioonide moodustamisele Ukraina okupeeritud aladel. Põhjamaade ja Baltimaade ajakirjanike liidud nõudsid üheskoos Venemaa Ajakirjanike Liidu väljaarvamist föderatsioonist, kuna meie hinnangul rikkus Venemaa oma tegevusega IFJ mainet.


Eile esitasid Soome, Norra, Taani ja Islandi Ajakirjanike Liit ametlikult lahkumisavalduse, mis jõustub kuue kuu pärast. Rootsi Ajakirjanike Liit jääb esialgu föderatsiooni liikmeks, kuid ei välista lahkumist veel tänavu. Norra Ajakirjanike Liidu presidendi Dag Idar Tryggestadi sõnul on kahju, et asjad on nii kaugele jõudnud, kuid muud teed nii Norra kui teised Põhjamaade liidud enam ei näe. Soome Ajakirjanike Liidu president Hanne Aho ütles, et kompromissidele enam ei minda ja et loodetavasti mõjutab Põhjamaade eeskuju ka teisi IFJ liikmeid nõudma muutusi.


„Me ei ole veel ise valmis sama karme samme tegema, toetame Põhjamaade kriitikat ja soovi IFJ-s muutusi saavutada,“ ütles EALi esimees Helle Tiikmaa. „Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon ei tohiks oma tegevusetusega oma mainet ajakirjanike kaitsva organisatsioonina rikkuda.“


Kõik Põhjamaad on endiselt Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni liikmed.




Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699