Mälestustahvel Ott Koolile


Pressiteade 23.05.2022



Eesti Ajakirjanike Liit avab 25. mail kell 13 Rakveres Tallinna tänav 30 mälestustahvli ajakirjanik Ott Koolile.


Kolmkümmend kuus aastat tagasi, 25. mail 1986. aastal, tegi Eesti Raadio Virumaa korrespondent Ott Kool saates „Mikrofoorum“ esimest korda avalikuks Moskva plaani alustada Virumaal fosforiidi suurejoonelist kaevandamist ning tuua sisse kümneid tuhandeid võõrtöölisi. See saade oli meie fosforiidisõja avapauk. Aasta hiljem liitus fosforiidi kaevandamise kriitikaga Juhan Aare ja puhkes protestilaine, mida nimetame fosforiidisõjaks. Siiski on Ott Kooli roll kaevandamisega seotud ohtude tõstatajana tähelepanuväärne ja tema osa selles ei saa kuidagi alahinnata.


Ajakirjanik ja kirjanik Ott Kool (1930-2000) oli põline virulane. Ta sündis Toolsel metsavahi peres, käis Kunda ja Karepa koolis ja Kohtla-Järve tööstuskoolis. Töötas mitmel pool elektrikuna, kuni temast sai 1961. aastal ajakirja Noorus Virumaa korrespondent. Samal ajal hakkas ta tegema kaastööd ka Eesti Raadiole, millest saigi tema elutöö.

Tema sulest ilmus mitu publitsistikakogumikku („Adraseadmise aegu“, „Tähed allikas“), mitmeid näidendeid ning filmistsenaariume ja ta kuulus nii ajakirjanike kui ka kirjanike liitu. Ent suurima autasu, koha rahva südames, pälvis ta oma pea 40aastase raadiotööga. Just tema oli aastakümneid virulaste avalik eestkõneleja, teda kuulati ja pandi tähele. Ta polnud üksnes fosforiidisõja päästik, vaid lõi Eesti taasiseseisvumisele kaasa ka muul moel. Ta oli Eesti Kongressi, Eesti Komitee ja Põhiseaduse Assamblee liige. Ta on pärjatud Eduard Vilde nimelise kirjanduspreemiaga (1968), 1988. aastal tunnustati teda Karl Ernst von Baeri medaliga ning samal aastal sai temast Eesti teeneline ajakirjanik.

Kui paljud edukad ajakirjanikud eelistavad elada ja töötada suuremas keskuses, siis Ott Kool jäi kodukandile truuks. Ta elas ja töötas Virumaal terve elu ja on maetud Kunda kalmistule.



Lisateave:


Ene Pajula

Eesti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige

ene@apit.ee

+372 52 79 772