Ajakirjanike Liidu arutelu „Eetikaga kriisis“ pressivabaduse päeval, 3. mail


Kutse, 22.04.2022



3. mail, üleilmsel pressivabaduse päeval kutsub Eesti Ajakirjanike Liit rahvusvahelisele hübriidarutelule „Eetikaga kriisis“.

Algus kell 15, koht: ERRi pressikeskus ja Zoom.


Sõda, mis on käimas meie tagahoovis, sõja vari ja hingus, mida me tajume oma kodutänaval, koduses kohvikus, ühistranspordis, puudutab iga inimest. Ajakirjanikul on taaskord eriline roll. Tuleb kajastada sündmusi, mille käsitlus paraku lõhestab ühiskonda, ning teha seda ühtaegu ausalt, säästlikult ja mõjusalt. Kus on kõige selle eetiline piir? Kui vaba on ajakirjandus lahinguväljal või riigis, mis sõjaõudustele kaasa elab? Kas sõda saab kajastada ajakirjanduseetika kõiki sätteid järgides?


Teisalt, kas ajakirjandust saab olla, kui pressivabadust on piiratud äärmuseni?


Eesti eetikakoodeks saab sel aastal 25-aastaseks. Kas sellest, mis veerandsada aastata tagasi kirja pandi, piisab ka täna? On ajakirjanike eetikakoodeks igikestev ja igas olukorras, igal platvormil ja igale ajakirjanikule kasutatav või vajab see muutmist, täiendamist või kaasajastamist?


Arutelu kava:

14.30 Avame ukse,tervituskohv

15.00 Avame arutelu

15.10 Eesti ajakirjanike eetikakoodeksist meediaõppejõu ja ajakirjaniku Priit Hõbemäega

16.00 Ukraina Ajakirjanike Liidu esimehe Sergei Tomilinekoga kogemus sõdivas riigis. (Inglise keeles, tõlge eesti keelde)

16.50 Venemaa sõltumatute ajakirjanike kogemus tsensuuri all veebilehe The Insider Russia uudistejuhi, endise Ehho Moskvõ ja Doždi ajakirjaniku Timur Olevskiga (Vene keeles, tõlge eesti keelde)

17.30 Gruusia kogemusest ajakirjaniku Tea Mariamidzega (Inglise keeles, tõlge eesti keelde)

17.50 Kokkuvõte

18.00 Suupiste ja järelarutelu



Arutelu modereerivad Eesti Ajakirjanike Liidu poolt Helle Tiikmaa ja Ago Gaškov.


Huvilistel registreeruda SIIN



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699