Eesti, Läti ja Leedu Ajakirjanike Liidu üleskutse EBU-le


Pressiteade 07.04.2022



Eesti, Läti ja Leedu Ajakirjanike Liit kutsusid Euroopa Ringhäälingute Liitu (EBU) üles arvama liikmete hulgast välja Vene riigimeedia organisatsioonid.


“Me tervitame EBU otsust keelustada anastajariigi esindajatel Eurovisiooni lauluvõistlusel osalemine. Täna aga sellest enam ei piisa. Vene riigimeedia propaganda aitas kaasa sõja alustamisele ja selle jätkumisele Ukrainas. mis rikub kõiki vaba maailma väärtusi ja on kaasa toonud massimõrvad. Ükski tsiviliseeritud organisatsioon ei saa täna endale lubada sidemeid Vene režiimiga. Seetõttu kutsume üles kohe alustama protsessi, et arvata Vene riigimeedia organisatsioonid välja EBU liikmete seast ” öeldakse üleskutses.


"Meie siin, Eestis, Lätis ja Leedus, tunnetame eriti teravalt, et Vene riigimeedia sõjapropaganda on koos Venemaa juhtide ja armeega vastutav inimsusevastaste kuritegude ja kogu sõja eest Ukrainas. Seetõttu peame vajalikuks jätta Venemaa täielikku isolatsiooni,“ ütles Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Helle Tiikmaa.


Üleskutsele kirjutasid alla Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Helle Tiikmaa, Läti Ajakirjanike Assotsiatsiooni juhatuse esimees Ilja Kuzmin, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige Imants Liepiņš ja Leedu Ajakirjanike Liidu esimees Dainius Radzevičius.


EBU-l on 113 liiget. Enamuses nendest on avaliõiguslikud meediaorganisatsioonid 56 Euroopa ja Vahemere-äärsetest riikidest ning koostööd tehakse veel 31 organisatsiooniga kogu maailmas. EBU missioon on hoida ülal avalik-õigusliku meedia väärtusi ja tagada liikmetele kõrgekvaliteediline sisu. 25. veebruaril teatas EBU, et Venemaal ei lubata osaleda seekordsel Eurovisiooni lauluvõistlusel.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699