EAL ühineb Euroopa ajakirjanike toetusavaldusega Valgevene kolleegidele


Pressiteade 17.02.2021



Eesti Ajakirjanike Liit (EAL) taunib Valgevene võimude repressiooni sõsarorganisatsiooni juhtide vastu ja kutsub üles lõpetama ajakirjanike tagakiusamise.


Homseks on Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (EFJ) kokku kutsunud veebikohtumise, arutamaks Valgevene ajakirjanike toetamist ja Valgevene võimude survestamist. Kohtumisel osalevad ka EALi esimees Helle Tiikmaa ja juhatuse aseesimees Ago Gaškov.


Eile, pärast teabe saamist läbiotsimistest inimõiguste organisatsioonide, teiste seas ka Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni (BAJ) ruumides, kutsus EFJ taas kord üles OSCEd, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liitu astuma samme Valgevenes seaduse ja korra taastamiseks. EFJ president Mogens Blicher Bjerregård ütles: „Me oleme nädalaid hukka mõistnud Valgevene demokraatlike jõudude represseerimise. Üksikajakirjanike vastaste administratiivsete ja kriminaalprotsesside järel on Valgevene diktatuur asunud nüüd ründama ajakirjanike esindusorganisatsioone. On viimane aeg, et rahvusvaheline kogukond astuks lõpuks samme, tegemaks lõppu ebaseadusliku presidendi Lukašenka võimu kuritarvitustele.“


EAL toetab EFJ nõudmist, et Valgevene võimud lõpetaksid kohe ajakirjanike tagakiusamise ja Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni (BAJ) kohtulikule vastutusele võtmise. Eile peeti Minskis mõneks ajaks kinni BAJi president Andrei Bastunets, pressiesindaja Barys Haretski ja organisatsiooni advokaat Aleh Aheyeu. Vahistamisi ja läbiotsimisi toimus ka mujal riigis. Valgevene võimud põhjendavad vahistamisi, haaranguid ja läbiotsimisi Valgevene Kriminaalkoodeksi paragrahviga 342 „avaliku korra tõsiste rikkumiste korraldamine ja kavandamine“. Juurdlusega tahavad Valgevene võimud välja selgitada allikad, kes rahastavad massimeeleavaldusi, millega nõutakse möödunud aasta 9. augusti presidendivalimiste võltsitud tulemuste kehtetuks tunnistamist.


Eesti Ajakirjanike Liidu juhatus



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699


Ricardo Gutierrez

Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni peasekretär

ricardo.gutierrez@ifj.org