Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni ning Euroopa Ajakirjandus- ja Meediavabaduse Keskuse
Balti külastuse lõppraport


Pressiteade 16.04.2018



Eesti kõrge meediavabaduse tase üksi ei taga ajakirjanduse kvaliteeti ja ajakirjanike sõltumatust, leidis oma lõppraportis Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) ning Euroopa Meedia ja Pressivabaduse Keskuse (ECPMF) uurimiskomisjon. Lõpparuande leiab Eesti Ajakirjanike Liidu kodulehelt.


Kolmeliikmeline komisjon külastas Eestit 22.-23. jaanuaril ning kohtus meediaorganisatsioonide juhtide, ajakirjanike ja meediauurijatega. Lõppraportis leitakse, et Eesti üliliberaalne meediapoliitika on kaasa toonud negatiivsed kõrvalmõjud, nagu reklaami ning ajakirjandusliku sisu piiride hägustumise ja kohalike väljaannete survestamise omavalitsuste toetusel ilmuvate meedialaadsete toodete poolt. Raportis soovitatakse Eesti valitsusel ajakirjanike ja ajakirjanduse paremaks kultuuriväljale toomiseks luua meediastrateegia väljatöötamiseks ekspertidest koosnev komisjon. Visiiti Eesti poolt koordineerinud Eesti Ajakirjanike Liidu esimehe Helle Tiikmaa sõnul saabus komisjon ühtmoodi ootustega, kuid lahkus teistsuguse arusaamaga Eesti ajakirjanduse probleemidest. „Komisjon eeldas, et meie peamised probleemid on seotud Venemaa propaganda ja libauudistega, kuid nende probleemidega oleme me pikalt pidanud hakkama saama,“ rääkis Tiikmaa. „Meie suuremaks väljakutseks on kvaliteetajakirjanduse kaitsmine kliki-meedia pealetungi vastu ja ajakirjanduse väärtustamine kultuurialana.“


EFJ direktor Renate Schröder ütles: „Minu jaoks oli väga huvitav näha lähemalt kahe väikeriigi ajakirjanike igapäevaseid väljakutseid – nägime sarnasusi, kuid peamises, ajakirjanduse ja meedia käsitluses erinevad Eesti ja Leedu väga. Arvestades interneti ja kliki-põhise majandusmudeli kiiret levikut, võib oodata kvaliteetse ajakirjandusliku sisu jätkuvat vähenemist.“ Eestis on tähtis, et eesti- ja venekeelne ajakirjandus teeks rohkem koostööd, et eestlaste ja venekeelse kogukonna infoväli läheneks. „Seetõttu on mõlema kogukonna ajakirjanike koolitamine, meediakirjaoskusesse investeerimine ja mitmekesisuse toetamine ajakirjanduse ning ajakirjanike tulevikule selles piirkonnas eluliselt oluline,“ lisas Schröder.


Komisjon külastas Eesti kõrval ka Leedut, kus keskseks teemaks tõusis Leedu rahvusringhäälingu (LRT) poliitiline survestamine LRT finantseerimist uuriva seimikomisjoni loomise kaudu.


Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

53339699